domingo, 16 de enero de 2011

Final Project:Charles Dickens

Final Task

write an e-mail and tell me all the information that you have learnt about these sessions.

If you prefer,you can record an interview with your friend and tell you.

Thanks for all students

Final Project:Charles Dickens

Fourth group

This is an entertaining and funny activity.

Watch the videos,improve your pronunciation and tell your partners your impressions about them.

Write a list of the characters,invent one special end for the films and tell us.Do you imagine a happy end for these stories?

You have here a useful list of videos. (it's a fantastic cartoon about the life of Charles Dickens:BBC)

Final Project:Charles Dickens

Third Group:

word with ICT resources and learn grammar and vocabulary.

Complete the following exercises and evaluate yourself.

It is one of the most important part of the project because you need a lot of grammar tenses related with past tenses in order to complete your final e-mail or interview.

past,past perfect and present perfect

Final Project:Charles Dickens

Second group:

You will work: His Time and Works.
  • Characteristics of his novels.
  • Name his novels in chronological order.
  • Main characteristics  of  the Victorian Age.
When you collect all the information and pictures, both of you must put in common all the details to start the writing   and  the design of the e-mail or the interview.

 As English is the language you will use, pay attention to grammar and spelling, remember that your e-mail or interview is possible to be seen by a lot of students.

Here you have one link very useful for you

Final Project:Charles Dickens

First group:

Pay attention to the following instructions and read the information carefully.Remember look for the information but later you must write the informatin with your own word.

Here you have the steps  you must follow as a kind of guide to help you in the elaboration of the  web.

You will work: Life and Film adaptations.
  • Date and place of birth.
  • Date and place of death.
  • His vocation
  • Details about his childhood.
  • The title of his first novel.
  • His two autobiographic novels.
  • Ways of publication.
  • His pseudonym.
  • His health and details of his death.
  • Place of burial.
  • Apart from writing books, he also was a very active person. What other things did he do?
  • Films and plays adaptations of  his novels.

You should visit the following links in order to complete the information.(make a double clik in each line and you will go to the right page )


Biography from Artehistoria-(remember double click in each line)

miércoles, 12 de enero de 2011

a list of modal verbs:grammar


We can ski.
Sabemos esquiar.
Can I have some more coffee, please?
¿Me puedes poner más café, por favor?
Can I open the window?
¿Puedo abrir la ventana?
It can´t be raining. The ground is not wet.
está mojado.

No puede estar lloviendo. El suelo no
I could play football when I was young.
Podía jugar al fútbol cuando era joven.
I would do it if I could.
Lo haría si pudiera.
My father could drive at the age of twelve.
Mi padre sabía conducir a los doce años.
Could you tell me the time, please?

She hasn´t been able to do it.

You must go to school.
Debes ir a clase.
You mustn´t smoke in hospitals.
No se debe fumar en los hospitals.
They must be happy. They´ve won the lottery.
tocado la lotería.

Deben de estar contentos. Les ha
In Spain, you have to be 18 to drive a car.
conducir un coche.
En España se han de tener 18 años para
I had to go to the doctor yesterday because I didn´t feel well.
medico porque no me encontraba bien.
Ayer tuve que ir al
You don´t have to buy anything. There´s plenty of food in the fridge.
que comprar nada. Hay mucha comida en la nevera.

No tienes
We may visit our grandparents on Saturday.
abuelos el sabado.
Puede que visitemos a nuestros
May I stay a bit longer?
¿Puedo quedarme un poco más?
She may still be asleep because the room is dark.
durmiendo porque la habitación está oscura.

Puede que esté todavía
They might invite us to the party.

You should do more physical exercise.

You ought to do more physical exercise.

(pedir algo educadamente) (como “could” )
Will you pass me the salt, please?

(hacer un ofrecimiento) ( expresar hábitos o rutinas en el pasado)
Would you like some tea?
¿Quieres té?
When we were children we would go fishing every Saturday morning.
éramos niños solíamos ir a pescar todos los sábados por la mañana.

(hacer un ofrecimiento) ( pedir sugerencias)
Shall I open the window for you?
¿Te abro la ventana?
What shall we do tonight?

(expresar hábitos o rutinas en el pasado, como “would”)
I used to take my nephews to the zoo when they came to town.
sobrinos al zoo cuando venían a la ciudad.

Solía llevar a mis
I´m used to going to bed late.
Estoy acostumbrado a acostarme tarde.
I can´t get used to the rain.

( dar consejo o sugerencia)
It´s getting dark. We´d better go home now.
mejor que nos vayamos a casa ya.
Se está hacienda de noche. Será
You´d better not tell him the news.

I´d rather stay at home.
Prefiero quedarme en casa.
I´d rather read than watch TV.
Prefiero leer que ver la televisión.
I´d rather she studied harder.


Puede haber estudiado. Puede haber bebido


Debe haber estudiado. Debe haber bebido.

Puede (es posible) que haya estudiado. Puede(es posible) que haya bebido.

Podría haber estudiado. Podría haber bebido.

Debería haber estudiado. Debería haber bebido.

Debería haber estudiado. Debería haber bebido.
Pudo, podría, podia haber estudiado. Pudo, podría, podía haber bebido.
Preferiría que estudiara más.
Sería mejor que no le dieras la noticia.
No me puedo acostumbrar a la lluvia.
¿Que hacemos esta noche?
¿Me podrías pasar la sal, por favor?
Deberías hacer más ejercicio físico.
Deberías hacer más ejercicio físico.
Puede que nos inviten a la fiesta.
Ella no ha podido hacerlo.
¿Me podría decir la hora, por favour?

modal verbs:necessity,obligation and prohibition

Dear Dave,

Don't worry.You don't have to pay for everything.Most girls are happy to pay for their half!.Here are a few more or my dating tips:

.you must arrive on time.You won't make a good first impression if you're late!

.you needn't wear designer labels for your date,but you have to make an effort!.Dress in smart clothes,not scruffy ones!

.you mustn't talk about yourself too much.Ask lots of questions!

.you need to pay your date lots of compliments.Remember,she's probably feeling nervous too!

Good luck,


Complete the rules.Use the bold verbs in the previous exercise.


We use:

.___________________to talk about necessity

._______________and_________________to talk about obligation

._________________and__________________to talk about no obligation

.___________________to talk about prohibition

modals of advice and obligation


Read the letter to a problem page.What advice would you give Dave?

Dear Dora,

I thought I'd better write to you for some advice,because I'm going on a date next week,and I´m really nervous!.Some of my friends say I ought to pay for everything,but other friends say I should only pay for half.Who is right?Do you have any other good tips?

Yours anxiously,


Complete the rules.Use the bold verbs in the previous exercise


We use___________,_____________ and ______________to give advice,make recomendations or say what we think is right to do.

examen de selectivo


A secondary school has ordered teachers to welcome children with a smile at the start of
every lesson as part of a drive to hand more power to pupils. Staff have also been told to
ensure they are not boring students by setting work that is too hard.

The move is the latest example of a Government initiative to give pupils a major say in
many aspects of their schooling, but some critics say this is putting children in charge.

Yesterday the Mail revealed that 20 students at a Kent secondary school were given
iPhones to provide instant feedback of teachers to senior staff. In another incident, a
teacher being interviewed for a job by a student panel was asked to sing the Michael
Jackson song ‘Bad’. She failed to get the job after refusing. Pupils on another interview
panel voted in favour of a female candidate because she was the ‘prettiest’, although she
was not hired.

Schools Secretary Ed Balls admitted the approach used by some schools was ‘completely
wrong’, ‘absurd’ and ‘ridiculous’. ‘The people who are in charge are the head teachers, the governors and the teachers,’ he said. ‘The idea that you would give out iPhones to secretly spy on teachers, that would be in my view, completely wrong’. ‘Any head teacher doing that needs to look hard at themselves and consider the way in which they are doing

But far from dismissing the practice, he added: ‘Some schools do ask teachers to get a
report from the children about how lessons are going’.

Daily Mail, Tuesday, April 6
th, 2010, p. 10

I. Answer the following questions using your own words but taking into account the information
in the text. (2 points: 1 point each)

a. What measures have teachers been forced to take in secondary schools?

b. Why have mobile phones been used in some schools?

II. Are the following statements true (T) or false (F)? Identify the part of the text that supports
your answer by copying the exact passage on the answer sheet. (1.5 point: 0.5 each)

a. Teachers have been told not to assign homework.

b. In Kent, iPhones were given to every student.

c. Some schools want their students to express their opinion about their classes.

III. Find a synonym for each of the four words below from these six options: (1 point: 0.25 each)
staff schooling feedback incident panel governors

a. jury, committee

b. event, episode

c. employees

d. response, opinion

IV. Choose a, b, or c, in each question below. Only one choice is correct. (1.5 points: 0.5 each)

1. A teacher was asked to sing ‘Bad’...

a. and got the job.
b. and never got the job.
c. and was then asked to refuse the job.

2. Ed Balls stated that...
a. students should have more power.
b. teachers should be secretly observed.
c. iPhones are not a good tool to provide feedback.

3. Some schools want students to...
a. give their opinion on lessons.
b. describe teachers.
c. report about the use of iPhones.

Part B. Write a 130 to 150-word composition. (4 points)
What is your opinion about giving more power to students in schools?

a new page about Britain

You can read information about Britain and can do exercises and learn vocabulary

oral activity:say your reasons

You and your partner want to improve your English during the summer holidays. You
would like to do a course in England.
Points to think about

Two weeks

Stay with a family

Famous school

a programme of television

You and your friend(s) are working for an international television company, which produces programmes in English.
The company needs a new programme, to fill a gap of half an hour between 7 and 7.30 pm.This may be shown in many different countries.

Your boss has asked you and your friend(s) to plan this programme.

Task 1
Decide together with your friend(s):

1. What kind of a programme it will be (e.g. news/cartoon/documentary/

2. What kind of audience it is for.

3. What will happen during the programme.

4. Who will take part in it.

5. Where it will take place (e.g. in the studio/outside).

6. What you will call it.

7. How it will begin and end.

8. If you will need any special effects.

9. Why you think it will be successful.

Task 2

Write about your new programme, and present it to the class.

can you guess the right work?

Choose a word you know.

Say things about it, but don’t say its name.Your friend has to guess what it is.

When he/she guesses right, you put a line

Take turns!
 by the word.

One or two people can ride it. It goes very fast. It has got two wheels.





traffic lights






swimming pool







shopping mall





post office





oral activity:what is important to be your friend?


(very, very important)

(very important)


(not very important)

You must say why!

He or she …

.is nice to talk to. _______

.has a nice family. _______

.likes the same things I like. _______

. has a good sense of humour. _______

. is never angry. _______

. is good-looking. _______

. doesn’t talk about me behind my back. _______

. knows me very well. _______

. gives me things. _______

. likes my other friends. _______

. helps me when I need help. _______

. is there when I need him/her. _______

. enjoys being with me. _______
Decide with your friends what to write by each sentence. You can talk bout it

martes, 11 de enero de 2011

an excellent interactive page

visit this page and do the exercise of modal verbs


an excellent page with texts.Read the texts and tell me your ideas

test yourself about modal verbs.

Complete the list of the exercise.Complete modals and modal perfects and tell me what is your score

test yourself

an interesting page where you can test yourself about modals.Complete and tell me your excellent score!

conditional games

Game with conditionals,remember use the second conditional in your answers

If you could change one thing about yourself,what would it be?

If you could be an animal, what animal would you choose to be?

If you won $ 2,000,000 in a lottery, what would you do with the  money?

examen de selectivo

A living language
It is, famously, a dead language. But it seems that Latin is on the brink of* an unlikely comeback. Pope
Benedict XVI is about to authorise wider use of the Latin mass and the managers of the Vatican bank
have put instructions in Latin on the cash dispensers in St Peter’s.
On Sicily, meanwhile, Latin is being heard in homes in the city of Catania for the first time since the
Arab conquest in the ninth century. Students at the university there have launched a news programme,
Nuntii Latini Italici
at 7 pm. One of the newsreaders is Alessandra Jacono, unsurprisingly perhaps a student of classics.
, on their campus radio entirely in the language of Virgil. It broadcasts every Friday
‘We broadcast four or five stories on national and international issues,’ she says, ‘but the point is not so
much to offer the news as to give people a chance to hear a beautiful language.’
The idea came from a group of enthusiasts who debate in Latin at the university. They had little
difficulty thinking of words to deal with the modern world – a computer, for example, is a
The idea is to familiarise people with hearing Latin. Instead of taking hours to translate 20 lines, they
want people to pick up a Latin book and read it naturally.
The Latin news is also available on the university radio’s web site. ‘Last Friday’s edition still isn’t there
yet.’ says Jacono, but what is a day or two after more than 1,000 years?
*on the brink of: extremely close to
adapted from “And now for the news ... in Latin” (The Guardian, 21st March, 2007)

1. Add True or False, quoting the relevant information from the text to justify your answer.
(3 points)

1. A lot of people speak Latin in Catania.

2. The students want to encourage people to speak Latin again.

3. The students have had to invent many new Latin words.

2. Answer the following questions according to the information given in the text. Use your own

1. Why is Latin becoming more popular again?

2. How will the news programme help people with Latin?
(2 points)

3. Complete the following sentences. The meaning should be the same as that of the sentence

1. ‘People don’t realize how beautiful the language is’
Alessandra said (…)

2. Latin is more popular now than it was ten years ago.
Latin wasn’t (…)
(2 points)

4. Write a composition with the following title (80 -120 words):

‘The importance of minority languages.’ How important do you think it is to save and to
encourage the use of languages which are not spoken by many people?

You should include a personal comment in your composition.
(3 points

viernes, 7 de enero de 2011

Reading about London.What do you now about this fantastic city?

Read,undersatnd and later answer the questions.(the answers are at the end of the exercise)

London is a city that is built on water. In the future the problem will be how to hold back that water. The Thames Barrier was built to stop London flooding if the level of the river rose dangerously high after rain. Now the danger comes from the water below London streets.
The city has a rising water table. This means that at some point water will start to get into the basements of many modern, tall buildings. This could cause their foundations to move.
There is a danger zone in central London where many important modern buildings are very much at risk. That risk becomes greater as you travel east from Westminster. In the Docklands area the cost of repair work to threatened buildings could be more than one hundred million pounds.
Many tall buildings in London have a similar design to Lever House in New York, which was built in the 1950s. It is these buildings that are in the greatest danger. The different conditions in New York mean they would be quite safe there, but in London their foundations will suffer if the city’s water table continues to rise.
Since 1965 it has risen by nearly twenty metres under central London. Unfortunately, the people who designed the city’s new buildings in the 1960s and 70s thought the level would stay as low as ever. As a result of their miscalculations the capital’s tallest buildings and deepest tunnels are now in very real danger of flooding.
1. The Thames Barrier would stop the river from flooding London.
2. Water from the Thames could get into the basements of modern buildings.
3. Westminster is the area most at risk from flooding.
4. Lever House is in danger of flooding.
5. Architects in the 1960s and 70s knew the water table would rise.
6. ____ I told them the truth, they said they didn’t believe me.
A) Although B) Despite C) However
7. My brother _____ up at seven but not any more.
A) uses to get B) usually gets C) used to get
8. Tom loves ___ chocolate but his doctor has advised him to eat some only twice____ week.
A) the / a B) --- / the C) --- / a
9. -" Where are the saw and the hammer?" - "Who knows? They _______ be in the basement."
A) need B) ought C) may
10. Is that the lady _____ gave you the parcel?
A) that B) ------ C) whose
11. She promised _____ me but she never finds the time to do it.
A) to help B) helping C) help
12. I have decided to exercise every day and eat healthy food ______lose weight.
A) for to B) to C) for
13. Did your son phone when he arrived ________ Italy?
A) at B) in C) to
14. The president was annoyed because ten people left the room _____ his welcome speech.
A) for B) since C) during
15. Find out the different -ed sound.
A) planned B) planted C) climbed
16. Find out the different vowel sound.
A) mine B) bike C) since
17. If you don’t hurry, we are going to _______ the train to London.
A) lose B) be late C) miss
18. She can’t walk very well because she has got a terrible ____ in her left leg.
A) hurt B) harm C) pain
19. The weather was ______ rainy that we had to stay at home.
A) such B) such a C) so
20. Tom is _______ young ______ this jacket. He looks ridiculous.
A) enough / to wear B) too / to wear C) too / for to wear
21. Drivers often complain that there is _____ parking space in the city because of road works.
A) less B) fewer C) many
22. She gets up early in the morning and comes back home late at night, completely ________ after a hard workday.
A) wealthy B) stressing C) exhausted
23. I need a holiday. It is eight months since I ______ a day off.
A) had B) was having C) have had
24. If you need some money, you can always _____ it from me.
A) lend B) afford C) borrow
25. We really liked that house but it was too expensive for us. So, finally we decided that not buying it was the most _____ thing to do.
A) sensible B) sensitive C) selfish
26. - "I’d like to know _____."
- "Well, he’s quite shy but when you get to know him, he’s very nice."
A) what Peter looks like B) what Peter is like C) how Peter is like
27. If I _________ you were waiting for me, I ____________ much earlier.
A) ‘d known / ’d come B) knew / ‘d come C) ‘d known / ‘d have come
28. When you travel to France you ______ take your passport. Your identity card is enough.
A) mustn’t B) don’t have to C) must
29. Which word contains the same consonant sound as "ch" in "machine"?
A) chemist B) information C) George
30. Which word has the same stress pattern as "promises"?
A) experience B) advised C) politics
31. You’ll just have to learn all those expressions _________ .
A) by heart B) by word C) in memory
32. Please do not ___________ to contact our office in case of any difficulty.
A) hesitate B) delay C) deny
33. Keep the ________ if you think you may need to change that shirt.
A) recipe B) registration form C) receipt
34. She is always hugging and kissing her friends; she’s a very __________ girl.
A) charming B) moody C) affectionate
35. All _________ for the job must fill in the correct form.
A) employees B) applicants C) employers
KEY: 1T 2F 3F 4F 5F 6A 7C 8C 9C 10A 11A 12B 13B 14C 15B 16C 17C 18C 19C 20B 21A 22C 23A 24C 25A 26B 27C 28B 29B 30C 31A 32A 33C 34C 35B

modal verbs in negative form:mustn't,don't have to,needn't

Fill in the blanks with mustn’tdon’t have to / needn’t.
  1. Pupils  don’t have to / needn’t   attend the game. It’s optional.
  2. You ............................... leave knives in places where babies can get hold of them.
  3. We ................................ bring sandwiches. Food will be provided.
  4. You ................................. play with that knife! You’ll cut yourself.
  5. We ............................... rush. We’ve got plenty of time.
  6. If the snow continues, you ........................................ drive that long way.
  7. I .................................... pay the phone bill until next week.
  8. People ................................ smoke in non-smoking areas.
 Another exercise about modals.Use of can,could or be able to.You decide affirmative or negative according to the meaning of the sentence.

Do you know what is the meaning of these modal verbs?

Fill in the blanks with the positive or negative form of  “can” “could” or “be able to”.  There may be more than one correct answer.
a) please help me wash the car?
b)      I..............................go to Greece for my holiday. What do you think?
c)      We............................visit him next week.
d)      Jessica......................speak French and also Italian.
e)      You...........................drink beer! You´re not 18 yet.
f)        I...........................decide whether he´s telling the truth.
g)      She............................finish painting the room by tomorrow.  She´s too busy.
h)      He........................take my car and bring it back later.
i)        We...................................sleepl.  You are making too much  noise.
j)        We almost had an accident, but fortunately, the driver......................stop in time.
k)      I...........................see you tomorrow because  I´m going away.
l)        Luckily, the firemen........................... rescue the family from the burning building.

more abour modals

     choose and write the correct form of the modal verb:Ability,obligation.

Write these sentences using the correct form of CAN, COULD or BE ABLE TO.
  1. ............................I have a word with you?
  2. (she)..................................come to the office tomorrow?
  3. I tried to see her, but I .....................................
  4. He (not) since his illness.
  5. After I had tried for a few hours, I the door and get out.
  6. help me carry this downstairs?
  7. (you) your parents yesterday?
  8. I......................see you next Monday at ten.
B.     Put the correct form of MUST or HAVE TO in these sentences.
  1. The children are happy because any homework today.
  2. You............................get up early tomorrow if you want to catch the bus.
  3. have a visa to come here?
  4. It was a very bad accident. more careful in future.
  5. He´s been ill.  He ...............................stay in bed since last month.
  6. I´ve told the children that they...................................come home before ten on Saturday nights.
  7. ..................................(you) do military service in your country when you were young?
  8. It was a lovely holiday. anything.
C.     Write the second sentence using SHOULD or OUGHT TO and the words given.
  1. These windows are dirty. (you/clean them/more often)
  1. Peter drives too fast.  (he/drive/more carefully)
  1. He owes you a lot of money. (you/not lend him/any more)
  1. There won´t be much food at the party.  (we/take something/to eat?)
  1. I´m not sure what to wear at the wedding. (I/wear/a suit?)
D. Put SHOULD, OUGHT TO, MUST or HAVE TO in the sentences below, using negatives or questions if necessary.
  1. We...............................go home at twelve because my mother wants the car.
  2. They insisted that we.....................................have a meal.
  3. There are no trains today, so go by car.
  4. I think you.............................tell your parents you´re going to be late.  They´ll be worried.
  5. You..........................never do that  again.
  6. The manager suggested that we........................................try to find another hotel.
  7. You..................................see that film if you get the chance.
  8. According to our information, the President re-elected.

jueves, 6 de enero de 2011

More difficult!.Add the correct negative prefix and complete the sentences.

Complete the sentences.Use the correct negative form of the words in the list


-Helen was very_______________.She didn’t thank Tom for his gift
-Rachel couldn’t read  his handwriting on the card.It was_____________
-They had nothing in common.They were completely________________
-He bought me a really_____________necklace.I’ve never seen one like it
-Jamie felt______________and embarrassed when he tried to flirt with Michelle
-She couldn’t forgive him for his___________.She couldn’t trust him any more
-It is_______________to give out your real name and address online!
-I______________of people who dare more than one partner at the same time.I think it’s wrong

Remeber!,write the answers


negative prefix

Match the negative prefix and write the new words

Un-                          compatible
Dis-                           honesty
Ir-                              legal
Im-                           possible
In-                            responsible
Il-                             usual

sing a song!

Let's listen the song and say and write modals and modal perfects.

Personal qualities

  1. Look at these pairs of adjectives used to describe personal qualities.
Which pairs are positive, and which negative in meaning?
1. Sensitive and thoughtful
2. Dishonest and unreliable
3. Mean and tight-fisted
4. Broad-minded and tolerant
5. Thoughtless and self-centred
6. Lively and inquisitive
7. Shy and insecure
8. Out-going and independent
9. Ambitious and single-minded

write a brief description about yourself (only two or three lines).Use adjectives positive or negative,depend on you character.

modal verbs

Are you a good detective? Can you solve each mistake?
 Find  the mistake and correct it.It's very easy.Remember all the sentences have a mistake

-He must to be there by six o’clock.
-Do you like to go out tonight?
-You don’t have to park here. It’s forbidden.
-You should talked to him. He’s very upset.
-He can be able to speak three languages.
-I had like some coffee, please.
-You ought see a doctor.
-Did you can finish your work last night?
-Shall you go out tonight?
-Will you like some coffee?
-They mustn’t read that book. It’s not included in the list for the exam.
-We always spend our summer holidays in Scotland, but we don’t may go there this year.
-I think she will can drive in a week..

modal verbs

Grammar is funny.Only two minutes.Test yourself and say me your results of modal verbs.

-she is your friend.You really------------------to help her
ought                                       should

-yes,the children----------------go to the beach,but they mustn't stay for long
are able                                  can

---------------------you like me to help you?
Would                                   shall

-----------------------I help you the dishes?
Would                                  shall

-----------------------you help me with my homework,please?
May                                     could

-you-----------------touch the ball with your hands.It's against the rules
don't have to                         mustn't

-I heard you the first time!You----------------tell me again!
Mustn't                                 needn't

-you-----------------bring a cake,unless you really want to
mustn't                                don't have to

-she-----------------work hard to pay the high rent for her flat
can                                      must

-you------------------go there on your own.It's dangerous

can                                        mustn't

---------------------you please help me with my bags?
Must                                        can

-don't depend on others.You--------------------try to be more independent
should                                       may

-don' mention that to her.She-----------------be embarrassed
should                                      might

-you-------------------arrive at exactly 10 o´clock.We´ll wait for you
didn't have to                         don't have to

-the bank was closed,so I--------------------withdraw any money
wasn't able to                         am not able to

-I----------------go to the lecture yesterday as I was ill
couldn't                                  can't

-I can hear the siren now.It---------------be the police
would                                     may

-Martine didn't have any money,so she----------------beg
need                                     to had to

--------------I pick you up at 9:00?
shall                                      would